Waterplanten vijver | Welke soort waterplant heb ik nodig voor een heldere, biologische en evenwichtige vijver?
Heb je er ooit over nagedacht om een vijver aan te leggen in je tuin? Een vijver is namelijk niet alleen een prachtige toevoeging aan je buitenruimte, maar het trekt ook allerlei fascinerend dierenleven aan. Om er optimaal van te genieten, is het belangrijk om de vijver optimaal aan te leggen en te beplanten. Waterplanten zijn hierbij essentieel en onmisbaar voor een gezonde en bloeiende vijver. Maar welke soorten waterplanten heb je nodig en hoeveel? Ik leg je in dit blog alles uit over de verschillende soorten waterplanten, dus laat je inspireren en maak van jouw vijver een waar paradijs!
Bekijk onze top 10 winterharde waterplanten voor in de vijver –>
Alles over waterplanten
- Vijverplanten
- Zuurstofplanten
- Waterlelies
- Moerasplanten
- Oeverplanten
- Drijfplanten
- Beplantingsplan voor jouw waterplanten in de vijver
- Waarom waterplanten in de vijver belangrijk zijn
- Hoeveel waterplanten plaats ik in mijn vijver?
- Welke soort waterplant past bij mijn vijver?
- Welke waterplanten zijn winterhard?
- Hoe verzorg ik mijn waterplanten?
- Welke waterplanten plaats ik in een plantenfilter?
Vijverplanten
Het verschil tussen waterplanten en vijverplanten is dat vijverplanten echt alleen voor de vijver zijn. Waterplanten betreft een breder begrip en wordt vaak ook gebruikt in de zoektocht naar planten voor een aquarium; die noemen we aquariumplanten.
Zuurstofplanten
Vanuit een biologisch perspectief zijn zuurstofplanten de meest belangrijke waterplanten in een vijver, aangezien ze tijdens hun groei veel voedingsstoffen uit het water opnemen. Het feit dat zuurstofplanten en algen strijden om dezelfde voedingsstoffen, maakt de groei van zuurstofplanten een effectieve manier om algen in de vijver te bestrijden en het water helder te houden.
Waterlelies
De waterlelie is een populaire waterplant die bekend staat om zijn prachtige bloemen en zijn vermogen om schaduw te bieden aan vissen en andere waterdieren. Waterlelies kunnen in verschillende kleuren en maten voorkomen en zijn gemakkelijk te kweken in de vijver, mits de juiste omstandigheden worden gecreëerd.
Moerasplanten
Moerasplanten zijn waterplanten die gedijen in ondiep water en vochtige grond rondom de vijver. Ze hebben de neiging om grotere bladeren te hebben en zijn uitstekende filters voor het water, doordat ze voedingsstoffen uit het water opnemen. Moerasplanten zijn ook een ideale schuilplaats voor vijvervissen en andere vijverdieren en voegen een mooie en natuurlijke uitstraling toe aan de vijver.
Oeverplanten
De oeverplant is een waterplant die groeit op de oever van stilstaande of langzaam stromende wateren zoals meren, vijvers, rivieren en moerassen. Het heeft meestal lange, dunne bladeren die uit het water steken en kan worden gebruikt als bescherming voor de oever tegen erosie. Sommige soorten oeverplanten, zoals Japanse holpijp en Lisdodde, worden ook gebruikt voor hun esthetische waarde in allerlei soorten vijvers.
Drijfplanten
Een drijfplant is een waterplant die drijft op het oppervlak van stilstaand of langzaam stromend water. Het heeft geen wortels die zich vasthechten aan de bodem, maar hangen vrij in het water. Drijfplanten zijn belangrijk voor het waterecosysteem omdat ze zuurstof produceren en voedsel en schuilplaatsen bieden voor water dieren zoals kikkers en padden. Voorbeelden van drijfplanten zijn waterlelies en krabbenscheer.
Beplantingsplan voor jouw waterplanten in de vijver
In onderstaande tekening staat met verschillende kleuren weergegeven welke waterplanten op welke plek in de vijver het beste tot zijn recht komen. Deze kleuren komen ook terug op onze verpakkingen, waarbij de kleur staat voor het type plant en de diepte waarop je hem moet planten. Wel zo handig, dachten wij.
Waarom waterplanten in de vijver belangrijk zijn
Waterplanten zijn van cruciaal belang voor een gezonde en bloeiende vijver. Ten eerste helpen ze om het water helder en gezond te houden door overtollige voedingsstoffen te absorberen, zoals nitraten en fosfaten, die anders de groei van algen zouden stimuleren en de kwaliteit van het water en de waterwaardes zouden verminderen. Waterplanten dienen ook als schuilplaats en voedselbron voor verschillende soorten vijverdieren, zoals kikkers, salamanders, libellen en waterjuffers en vissen. Bovendien zorgen ze voor zuurstofproductie en -verdeling in het water, wat van vitaal belang is voor het onderhouden van een gezond en evenwichtig ecosysteem. Kortom, waterplanten zijn een onmisbaar onderdeel van een mooie, gezonde en diervriendelijke vijver.
Hoeveel waterplanten plaats ik in mijn vijver?
Hoeveel waterplanten je nodig hebt per vierkante meter hangt af van hoe snel je resultaat wilt zien. Wil je dat je vijver er als een groene oase uitziet en dat het biologisch evenwicht snel op peil is? Of heb je geduld en wil je langzaam maar zeker zien hoe je vijver tot bloei komt? Het is sowieso aan te raden om een mooie mix van verschillende soorten vijverplanten te gebruiken. Waterspecialist Simon raadt aan om minstens één mandje (met vier planten) en maximaal vier mandjes (totaal 16 planten) per vierkante meter te gebruiken. Zo geef je je vijver de beste kans om te floreren!
Welke soort waterplant past bij mijn vijver?
Er zijn veel verschillende soorten waterplanten die passen bij verschillende soorten vijvers. Over het algemeen kun je echter de volgende richtlijnen gebruiken:
- Natuurlijke vijver: Een natuurlijke vijver is een waterpartij in de buitenlucht die op een organische manier wordt onderhouden, zonder gebruik te maken van synthetische middelen of mechanische apparaten, zoals filters of pompen. In plaats daarvan maakt een natuurlijke vijver gebruik van biologische processen om het water op natuurlijke wijze schoon en gezond te houden. Het is in deze vijver belangrijk om een mix van verschillende soorten waterplanten te kiezen die het water schoon kunnen houden en filteren zoals; zuurstofplanten, moerasplanten, waterlelies en drijfplanten.
- Biologische plantenvijver: Een biologische plantenvijver is een vijver die op natuurlijke wijze wordt gefilterd door planten en micro-organismen, in plaats van door mechanische middelen zoals pompen en filters. In een biologische plantenvijver wordt er gebruik gemaakt van vijversubstraat, waarin nuttige vijverbacteriën leven die de afvalstoffen afbreken die door de vissen en andere organismen in de vijver worden geproduceerd. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de vijver en blijft het water op een gezonde manier in balans. Kies bij deze soort vijver voor verschillende soorten vijverplanten met verschillende functies zoals zuurstofplanten, moerasplanten en drijfplanten om het water schoon te houden en de waterwaardes stabiel.
- Zwemvijver: Een zwemvijver is een zwembad met een natuurlijke uitstraling, waarbij natuurlijke processen in plaats van chemische middelen worden gebruikt om het water te zuiveren en te onderhouden. Het is een combinatie van een zwembad en een vijver, waarbij de vijverfunctie het natuurlijke aspect vertegenwoordigt en het zwembadgedeelte het recreatieve aspect. In een zwemvijver is het mogelijk om voor iedere soort waterplant te kiezen, dit kan in een plantenfilter zodat ze afgescheiden zijn van het zwemwater maar ze kunnen ook prima in het zwemgedeelte geplaatst worden. Kies voor verschillende waterplantensoorten zodat zij het vijverwater voor je kunnen filteren zoals: zuurstofplanten, moerasplanten en drijfplanten.
- Koivijver: Een koivijver is een vijver die speciaal aangelegd en ingericht is voor de koi karper. De koi is een vissoort die weinig waterplanten in zijn gebied tolereert, kies er hierom voor een sterke drijfplant zoals krabbenscheer of plaats plantenfilter planten naar keuze in een plantenfilter zodat de koi’s hier niet bij kunnen.
- Spiegelvijver: Een strakke spiegelvijver is een vijvertype dat zich onderscheidt door zijn moderne en gestroomlijnde ontwerp, waarbij de focus ligt op een glad oppervlak dat lijkt op een spiegel. Dit wordt doorgaans bereikt door het gebruik van materialen zoals gepolijst beton of gladde stenen voor de rand van de vijver en het handhaven van een zo vlak mogelijk wateroppervlak. Omdat mensen kiezen voor deze vijver om zijn strakke uiterlijk is het aan te raden om te kiezen voor zuurstofplanten/onderwaterplanten zoals: waterpest, hoornblad en mosballen.
- Mini vijver: Maar niet iedereen heeft plek in de tuin om een vijver aan te leggen, voor deze mensen is een mini vijver een ideale uitkomst! De vijver maak je namelijk in een grote plantenbak van ongeveer 1 bij 1 meter. Mini vijvers zijn ook ideaal voor op een balkon of terras. Kies bij deze vijver voor een mini vijver pakket.
Mini vijver maken met onze mini vijver pakketten
Welke waterplanten zijn winterhard?
Er is een breed aanbod aan winterharde waterplanten, de planten die wij aanraden zijn: Zwanenbloem, Irissen, Snoekkruid, Hoornblad en Krabbenscheer. Alle waterplanten van waterplantenkwekerij van der Velde Waterplanten zijn winterhard en dus ideaal voor in iedere soort vijver. Omdat de waterplanten winterhard zijn zullen zij zonder enige moeite ieder jaargetijde doorkomen en ieder jaar weer mooier tot bloei komen. Een winterharde waterplant van van der Velde Waterplanten is dus een echte aanwinst voor jouw vijver.
Winterharde waterplanten uit eigen waterplanten kwekerij!
Hoe verzorg ik mijn waterplanten?
Sommige waterplanten hebben meer verzorging nodig dan anderen, dit hangt af van de soort plant en hoe hard deze groeit. Wanneer de waterplant erg snel groeit en hierbij andere waterplanten overwoekert waardoor zij hun functie niet meer optimaal kunnen uitvoeren in de vijver is het raadzaam om de woekerende waterplant te snoeien en om dit bij te houden. Dit kan simpelweg gedaan worden met een schaar.
Welke waterplanten plaats ik in een plantenfilter?
In sommige situaties, zoals bij een natuurlijk plantenfilter, gebruik je doorgaans geen vijvermandjes. In deze vijver worden jonge planten direct geplaatst tussen het vijversubstraat. De waterplanten die hiervoor geschikt zijn, zijn geselecteerd op een goed wortelgestel. Ze moeten immers groeien zonder vijvergrond en bijbehorende voedingsstoffen. Speciaal voor dit soort plantenfilters hebben we een helofytenmix met de juiste plantcombinatie samengesteld. Wil je graag meer weten over het maken van een plantenfilter? Lees over een plantenfilter of moerasfilter in de vijver.
Helofyten plantenfilter mix
Veelgestelde vragen over waterplanten
Waterplanten koop je bij waterplantenkwekerij van der Velde Waterplanten. Wij kweken al onze waterplanten in eigen kwekerij en wij garanderen altijd 100% groei- en bloeigarantie.
Er bestaan veel verschillende soorten waterplanten, deze waterplanten zijn onder te verdelen in 5 groepen, namelijk; zuurstofplanten, vijverplanten, drijfplanten, oeverplanten en waterlelies. Genoeg keuze dus!

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot