Vijversubstraat



De voordelen van vijversubstraat:

  • Substraat geeft je vijver een natuurlijke en stabiele basis;
  • Het trekt goede bacteriën aan die het water helder houden;
  • Plantwortels kunnen makkelijk wortelen in een laag vijversubstraat;
  • Vijversubstraat is onderhoudsarm en gaat levenslang mee;
  • Substraat, zowel van steen als lava, ondersteunt een goede waterkwaliteit;
  • De steenkorrels zijn milieuvriendelijk.
Vijversubstraat in de vijver
vijversubstraat

Wat is vijversubstraat

Wil je je vijver biologisch goed in balans houden, is het gebruik van vijversubstraat het halve werk. Deze bodemlaag vormt namelijk het fundament van jouw waterpartij. Vijversubstraat bestaat uit grove, poreuze korrels van steen, die na aanleg van de vijver als eerste worden toegevoegd op de bodem. Er zijn ook substraten die bestaan uit lava split of lavastenen. Die zien er net wat anders uit, maar hebben dezelfde functie. We leggen uit waarom en hoeveel vijver substraat je nodig hebt en welke waterplanten ervoor geschikt zijn.

Is vijver substraat nodig?

Ja, wij vinden van wel. Een laag vijversubstraat in de vijver biedt namelijk een warm welkom aan de juiste bacteriën, die zich hechten aan de stenen korrels of lavastenen. Deze bacteriën hebben een waterzuiverende werking, zodat het water op natuurlijke wijze helder blijft. Een filter of pomp is daardoor niet nodig en dat bespaart kosten. Direct na aanleg kun je deze goede bacteriën toevoegen. Daarnaast geeft een laag vijversubstraat op de bodem plantwortels de mogelijkheid om zich goed vast te zetten, zonder dat ze gaan rotten. Dus twijfel je over wel of geen vijversubstraat; voor een natuurlijke filter is het onmisbaar.

Vijver substraat in het moeras plantenfilter
Vijver substraat in het moeras plantenfilter
vijversubstraat voor de vijver
Vijversubstraat is duurzaam en geeft een natuurlijke uitstraling aan de vijver.

Hoe lang gaat vijversubstraat mee?

Fijn aan vijversubstraat is dat het onderhoudsarm is. Zolang je voldoende vijverplanten in de waterpartij plaatst, zal het substraat zijn werk doen. Indien gewenst, kun je na verloop van tijd nog eens lava of stenen korrels toevoegen. Alleen wanneer er een sliblaag ontstaat van organisch afval, kan de werking van het substraat afnemen. Dit kan gebeuren als je vijver uit balans is.


De juiste waterplanten

Als het substraat na drie dagen bezonken en tot rust gekomen is, is het tijd om je vijver te beplanten. Een plantenfilter draagt bij aan het schoon en helder houden van het water. Voor een optimale plantenfilter kies je voor een mix van waterlelies, zuurstofplanten, moerasplanten, waterplanten en drijfplanten. Het plaatsen van waterplanten in vijversubstraat gaat gemakkelijk met onze vijverplantpluggen, die meteen tussen de korrels gezet kunnen worden.

Veelgestelde vragen over vijversubstraat

Een goed uitgangspunt is een laag vijversubstraat van 8 tot 10 cm dik. Wij adviseren minstens 1,5 zak à 20 liter substraat per m². In ons assortiment is vijversubstraat opgenomen per 5 liter, 20 liter en 1000 liter.

Als je net vijversubstraat hebt toegevoegd, zweeft er van alles door het water. Het wordt troebel. Geen nood, want na ongeveer drie dagen zullen ronddwarrelend organisch materiaal en zand zijn bezonken en heb je weer helder water.

Het kan zijn dat de korrels blijven drijven als je ze net toevoegt. Het substraat zal zinken zodra het zich heeft volgezogen. Wil je hier niet op wachten, is het aan te raden de korrels van tevoren te wassen.

Een laag (circa 8 cm) vijversubstraat is een ideale bodem voor een gezonde vijver. Bacteriën, die CO2 afgeven aan het water, hechten zich tussen de korrels en ook vijverplanten hebben er baat bij. Deze kunnen immers steviger en beter wortelen in de laag stenen of lava korrels, of ze nu in een mandje staan of niet.

Het moet niet, maar mag wel. Wassen houdt in: goed spoelen met kraanwater zonder toevoeging van zeep of andere middelen. Voordeel van de substraatkorrels wassen, is dat ze direct naar de bodem zakken zodra je de natte korrels toevoegt aan de vijver.

Vijversubstraat gaat vele jaren mee. Om de werking niet te verliezen, is het zaak dat op de korrels geen te dikke laag slib of rottende plantenresten komt te liggen. In een gezonde vijver, waarin je eens per jaar de vijverplanten bijknipt en waar veel vijverplanten staan, zal dit niet snel gebeuren. Is er toch een vuile laag ontstaan die het substraat afsluit? Lees snel verder hoe je dit kunt schoonmaken.

Nadat de vijver is bekleed met folie, is substraat het eerste dat je toevoegt. Je brengt een laag van ongeveer 4 cm aan over de gehele bodem van de vijver. Laat er dan water instromen, tot enkele centimeters boven de laag vijversubstraat. Daarna plaats je de vijverplanten (in mandje of los) op het substraat om vervolgens nog een laag (tot 8 cm) stenen korrels of lava split toe te voegen. De planten komen zo stevig te staan tussen de substraatkorrels. Pas hierna vul je de rest van de vijver tot het gewenste niveau met water.


Plantenfilter

Tips voor een plantenfilter

Plantenfilter

Bestel filterplanten

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB
Doe de GRATIS vijver check
Hulp bij je vijver nodig?
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen
Hulp bij je vijver nodig?
Doe de GRATIS vijver check
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen