Vijverbacterien

VijverbacteriënVijverbacteriën en zuurstofplanten voor een heldere vijver

Voordelen van bacteriën in de vijver

 • Zorgen voor behoud van helder water;
 • Ze helpen mee algengroei te voorkomen;
 • Reduceren bodemslib;
 • De bacteriën combineren uitstekend met vijversubstraat omdat ze zich eraan hechten;
 • Ze zetten zuurstof om in koolstofdioxide (CO2), zodat zuurstofplanten beter groeien;
 • De micro-organismen zijn milieuvriendelijk;
 • Vijverbacteriën dragen bij aan een betere waterkwaliteit.
Vijverbacterien
Vijver bacterien

Wat zijn vijverbacteriën?

Vijverbacteriën zijn eencellige micro-organismen die werken als een natuurlijk filtersysteem in het water. Ze zetten vervuilende stoffen, zoals ammonium en nitriet, om in stoffen die onschadelijk zijn voor de natuur. Daarbij geldt: voeg je een goede kwaliteit vijverbacteriën toe dan voorkom je ook algengroei in het water én ze reduceren organisch slib op de vijverbodem. Klinkt goed, toch?

Het voordeel van Bacta Clear vijverbacteriën in de vijver

Om de vijver schoon en helder te houden, kan je het beste Bacta Clear gebruiken, een mengsel van bacteriën en enzymen ontwikkeld door Simon. Het product helpt bij het afbreken van de resten, bekend als drab, die zich op de bodem van de vijver vormen door het overschot aan visvoer, afval, rotten bladeren en dode algen. De aanbevolen dosering is 1 liter Bacta Clear voor elke 1000 tot 20.000 liter vijverwater, en het is veilig voor mensen, dieren en planten. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van de juiste mengsel van bacteriën ook zal helpen alle afval te verwijderen, waardoor het water schoon en helder blijft.

heeft Simon het noodzakelijke bepaald voor het bereiken van een helder en biologisch evenwicht zonder dure pompen
slechts 2 keer per jaar en 100% milieuvriendelijk.

Hoe vaak vijverbacteriën toevoegen?

Het is aanbevolen om twee keer per jaar vijverbacteriën toe te voegen; eenmaal in het voorjaar om de vijver op te starten, of na het aanleggen van een vijver en eenmaal in het najaar om de vijver te helpen de winter door te komen. Dit helpt de biologische filter goed te laten werken en geeft de zuurstofplanten een extra boost in het voorjaar. Het is aanbevolen om in het voorjaar tegelijkertijd extra vijversubstraat toe te voegen, dit zorgt voor een betere groei van vijverplanten.


Het nut van vijversubstraat in combinatie met vijverbacteriën

De combinatie van vijverbacteriën en substraat is een belangrijk onderdeel van het behouden van een gezonde vijver. Bacteriën breken afvalstoffen af en zetten deze om in nuttige stoffen voor planten. Het substraat fungeert als groei- en reproductie oppervlakte voor de bacteriën, verhoogt efficiëntie in afval verwerking en beperkt ongewenste algen groei. Het substraat dient ook als natuurlijk filter en kan leiden tot een rijkere biodiversiteit in de vijver.

Veelgestelde vragen over vijverbacteriën

In een vijver zijn nitrificerende bacteriën van belang. Deze bacteriën helpen bij het omzetten van afvalstoffen in CO2. Dit is noodzakelijk voor de groei van de zuurstofplanten, die CO2 nodig hebben om te groeien. Bacta Clear vijverbacteriën is speciaal door waterplanten kweker en vijverspecialist Simon ontwikkelt en is het enige vloeibare middel dat je nodig hebt om een vijver gezond te houden als de vijver goed is ingericht.

Om de natuurlijke leefomgeving van een vijver in stand te houden, is het aanbevolen om regelmatig bacteriën toe te voegen. Dit is het beste te doen in het voorjaar, wanneer de temperatuur boven de 12°C stijgt. Na elke onderhoudsbeurt van de vijver, moet de juiste hoeveelheid micro-organismen worden toegevoegd om de balans te behouden.


Wat zijn nitrificerende bacteriën?

Nitrificerende bacteriën zijn hetzelfde als vijverbacteriën. De organismen hechten zich aan vijversubstraat op de boden van een vijver en aan de wortels van waterplanten. Ze zetten vervuilende stoffen (nitriet en nitraat bijvoorbeeld) om in CO2, wat een voedingsstof is voor zuurstofplanten. Zonder CO2 kunnen je zuurstofplanten verstikken in de vijver. Maar dankzij toevoeging van de nitrificerende bacteriën ofwel vijverbacteriën én voldoende zuurstofplanten, houden zij elkaar in evenwicht en blijft het water mooi helder.

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB
Doe de GRATIS vijver check
Hulp bij je vijver nodig?
 • Vijveradvies op maat
 • Beplantingsadvies
 • Problemen oplossen
Hulp bij je vijver nodig?
Doe de GRATIS vijver check
 • Vijveradvies op maat
 • Beplantingsadvies
 • Problemen oplossen