Wat moet je weten wanneer je problemen hebt met je vijver?

We laten zien hoe je problemen met je vijver herkent en geven voor deze problemen duidelijke stap-voor-stap oplossingen.


Vraag ons gratis e-book aan.

Speciaal voor jou de belangrijkste do's en don'ts voor het onderhoud van je vijver, in een handig e-book.

Vraag ons gratis e-book aan.

Speciaal voor jou de belangrijkste do's en don'ts voor het onderhoud van je vijver, in een handig e-book.

- 5 tips van Simon bij vijverproblemen -

1. Zuurstofplanten tegen algen

Het is waar veel vijverbezitters voor vrezen: groen water of groene slierten in het water. In beide gevallen heb je te maken met algen. Bestrijden is mogelijk, maar voorkomen zou beter zijn. Simon zweert bij een ruime hoeveelheid zuurstofplantjes plaatsen in je vijver. Juist op de minder diepe plekken (zones) waar het sneller warm wordt, is het goed om ze te planten. Zuurstofplanten verbruiken dan namelijk al het aanwezige voedsel (CO2), zodat er niets overblijft voor algen. In ruil daarvoor geven de plantjes zuurstof af aan het water en helpen je vijver helder te houden.

2. Reiger weren? Help je vissen

 

Heel leuk dat er allerhande dieren op je vijver afkomen, precies wat je voor ogen had. Behalve die gulzige reiger dan. Een reiger weren is een uitdaging; het is gemakkelijker om je vissen wat hulp te bieden. Leg een stuk pvc-buis waar je vissen in passen op de bodem van de vijver, en ze zullen erin verdwijnen zodra de reiger aan de waterkant verschijnt. Ook een goed idee: waterlelies in je vijver laten groeien. De vissen – en kikkers – kunnen zich dan mooi schuil houden onder het blad van de lelie.

3. Geen helder water in de vijver


Het kan gebeuren dat het water in je vijver niet meer helder is. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk die hiertoe leiden. Een ervan is dat het water te weinig voedingsstoffen bevat. Het water is te zuur en er is weinig CO2 aanwezig. Dit kun je heel goed verhelpen door nieuwe zuurstofplanten bij te plaatsen in de vijver en/of door een boost aan vijverbacteriën. Je kunt eerst een van tweeën proberen, of beide tegelijk. Heb hierna geduld, want het zal enkele dagen tot weken duren voordat je resultaat ziet.

4. Kies een mix aan vijverplanten


Wie een vijver aanlegt, heeft de keuze uit veel verschillende plantensoorten. Ze zijn in groepen in te delen: zuurstofplanten, moerasplanten, waterplanten, drijfplanten en waterlelies. Simon adviseert elke nieuwe en bestaande vijverbezitter om een mooie mix te maken van al deze vijverplanten. Juist de diversiteit maakt dat je vijver zichzelf in biologisch evenwicht zal weten te houden. Uiteraard kies je binnen elke categorie de soort die jij mooi vindt, vooral in water- en moerasplanten is er volop keuze. Kies je teveel planten van één soort of mis je een andere – bijvoorbeeld veel zuurstofplanten maar geen moerasplanten – dan kan dit er de oorzaak van zijn dat je vijver geen goede balans weet te vinden.

5. Slecht groeiende vijverplanten


Het is een veelvoorkomend probleem in met name nieuwe vijvers: de waterplanten willen niet goed groeien. Simons devies? Geduld hebben. Juist als een vijver net is aangelegd, is deze hard aan het werk om een goed evenwicht te vinden. De groei van vijverplanten hangt hiermee samen. Wel kun je, zeker bij een bestaande vijver, deze checklist doorlopen: vijverbacteriën zijn toegevoegd, de plantjes staan op de juiste diepte (of eventueel iets ondieper), er is voldoende lichtinval, en de vijverplantenklei is aangebracht. Heb je dit allemaal gedaan dan zullen je vijverplanten snel weer gaan groeien.

Oplossingen voor alle soorten vijver uitdagingen

Leer alles over de verschillende soorten problemen die je tegen kunt komen en hoe je deze op de meest natuurlijke wijze kunt oplossen.

Veelgestelde vragen over vijverproblemen

Het kan voorkomen dat het water van je vijver steeds groener van kleur wordt. Hoogstwaarschijnlijk heb je last van <a href=”https://www.vanderveldewaterplanten.be/zweefalgen/”>zweefalgen</a>. Om het water weer helder te maken, kun je drie dingen doen:</p>
<ol>
<li>Plaats meer zuurstofplanten in het water. Ze zuiveren het water door zuurstof af te geven en voedingsstoffen op te nemen.</li>
<li>Zorg voor meer waterplanten in je vijver zoals snoekkruid of gele lis. Ze geven CO<sub>2</sub> af aan het water, een belangrijke voedingsstof voor zuurstofplanten.</li>
<li>Voeg extra mineralen toe in de vorm van vijverplantenklei. Ook mineralen vormen een voedingsstof voor zuurstofplantjes.</li>
</ol>
<p>

Was het vijverwater troebel geworden doordat er geen biologisch evenwicht was? Wanneer je nieuwe zuurstofplanten (en eventueel andere vijverplanten) hebt toegevoegd én je hebt een boost gegeven middels een extra dosis vijverbacteriën, kan het een aantal dagen tot enkele weken duren voordat het water weer helder wordt. De planten en bacteriën hebben immers tijd nodig om hun werk te doen.

Een kleine vijver houd je helder op dezelfde manier als bij andere vijversoorten: je kunt niet genoeg vijverplanten hebben staan. Kies een mooie samenstelling van zuurstofplanten, moerasplanten, waterplanten en waterlelies plus een bodem van vijversubstraat en je helpt je kleine vijvertje al een heel eind. Geschikte planten voor een kleine vijver zijn gele lis, een kleine waterlelie en hoornblad. Simon stelde <a href=”https://www.vanderveldewaterplanten.be/assortiment/vijverplanten-pakketten/”>speciale plantenpakketten</a> samen voor zowel kleine als grote vijvers.

Zodra het vijverwater steeds groener wordt, heb je last van zweefalgen die de kop op hebben gestoken. Grijp zo snel mogelijk in, want als je te lang wacht zijn je vijverplanten niet meer te redden. <a href=”https://www.vanderveldewaterplanten.be/zweefalgen/”>Lees verder wat je kunt doen tegen zweefalgen</a>.

Lekkende vijver

Lekkende vijver

Probleem:

We hebben onze vijver jaren terug bij de aanleg met folie bekleed, maar we denken dat hij langzaam leegloopt. Hoe kan ik het lek opsporen?

Oplossing:

Dat is een vervelend probleem. Allereerst is het zaak het lek op te sporen.

  1. Als het waterpeil op een lager maar hetzelfde niveau blijft, zal het gat in de wand zitten boven het huidige waterniveau. Dit is gunstig. Vul de vijver bij met enkele centimeters en kijk nu langs de vijverrand of het lek te vinden is. Dit doe je bijvoorbeeld met een gekleurde vloeistof als melk, zodat je kunt zien waar het water als het ware stroomt; dit zal bij het lek zijn. Het lek plak je net als een luchtbed met behulp van een reparatieset die in de winkel verkrijgbaar is.
  2. Zit het gat in de bodem dan zal de vijver gelijkelijk aan helemaal leeglopen. Hier zul je op moeten wachten voordat het lek te vinden is. Is de vijver bijna leeg, kun je dezelfde tactiek met de melk nog eens proberen in het bodempje water dat er nog is.
  3. Tot slot kan het bij oudere vijvers voorkomen dat de folie is versleten en er langzaam water wegsijpelt. Dit is vaker zo bij vijvers met vijverfolie van pvc, omdat dit in een kortere levensduur heeft dan rubberfolie; zo’n 5 tot 10 jaar tegenover minstens 30 jaar. In dit geval zal de hele vijver geleegd moeten worden en opnieuw bekleed. Bekijk het stappenplan voor het (opnieuw) aanleggen van een vijver.

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB
Doe de GRATIS vijver check
Hulp bij je vijver nodig?
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen
Hulp bij je vijver nodig?
Doe de GRATIS vijver check
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen