De vijver inrichten op de juiste manier

Alles over de ideale vijverbodem, welke waterplanten en hoe je het best vijverplanten planten kunt

- 5 tips van Simon voor inrichten van de vijver -

1. Vul niet de hele vijver met water


Helaas een vaak gemaakte fout: de vijver wordt al gevuld met water terwijl de vijverplanten nog geplaatst moeten worden. Dit maakt het lastig of zelfs onmogelijk om alle plantjes op een goede, stevige plek te zetten. Simon raadt daarom aan allereerst te beginnen met een dunne laag vijversubstraat in een lege vijver, waarna je slechts een klein laagje water in de vijver laat lopen. Je kunt nu met laarzen aan door de vijver stappen om de waterplanten op hun plek in het substraat te plaatsen. Vul daarna aan met substraat. Staat alles goed en stevig? Vul dan pas de hele vijver met water.

2. Gebruik vijversubstraat


Zorg altijd voor een laag van 8 cm vijversubstraat in je vijver. De poreuze korrels zijn een ideale plek voor bacteriën om zich te huisvesten en die heb je nodig om het vijverwater mooi helder te houden. Daarnaast kun je met een laag substraat de vijverplanten een stabiele basis geven om zich – met of zonder vijvermand – vast te zetten op de vijverbodem. Zuurstofplanten krijgen zo ook de kans om buiten de mand in het substraat verder te groeien. En de korrels zijn ook nog eens heel handig om de vijvermanden te camoufleren zodat je niet tegen de zwarte bakjes hoeft aan te kijken. Reken op maximaal 2 zakken van 20 liter per 1 m2.

3. Werk van binnen naar buiten


Let bij het inrichten van de vijver even op als de vijverplanten worden neergezet. Het substraat ligt er, nu is het de beurt aan de plantjes. Heb je een wat grotere vijver, is het slim om van binnen naar buiten te werken. Je begint dus in de laagst geleden zone en werkt zo stap-voor-stap naar buiten toe. Je eindigt in de meest ondiepe zone (moeraszone). Let er bij het plaatsen van de waterplanten ook op welke diepte het beste is voor een optimale groei. Dit staat op de verpakking van onze vijverplanten aangegeven. Houd je van veel planten? Plaats dan de mandjes of kratten tegen elkaar aan.

4. Plaats voldoende (drijvende) zuurstofplanten


Wie een vijver aanlegt, zit niet te wachten op een vijver vol algen. De beste remedie is om direct bij het aanleggen veel zuurstofplanten te plaatsen, zowel vaste als drijvende. Houd hiervoor tien losse zuurstofplanten per m3 aan of reken met maximaal 4 zuurstofplanten in mandjes (19x19x10 cm) of 1 krat (60x40x20cm). Al vroeg in het seizoen zal de bovenlaag van het water snel opwarmen. De op de bodem groeiende zuurstofplanten bevinden zich in het koudere gedeelte van de vijver. Deze groeien hierdoor te langzaam om de zon tegen te kunnen houden. Pas wanneer de zuurstofplanten volume hebben gekregen kunnen ze de zon tegenhouden en voorkomen dat het water te veel opwarmt en algengroei ontstaat. Daarom is het van belang ook drijvende zuurstofplanten toe te voegen wanneer je een vijver aanlegt. Deze plantjes voeg je toe als de vijver voor de helft gevuld is met water. Je werpt de drijvende zuurstofplanten eenvoudig in het water. Kies voor minstens 5 drijvende plantjes per m3.

5. Vergeet de vijverbacteriën niet


Er ligt vijversubstraat, er staan vele vijverplanten en de vijver is gevuld met water. Klaar? Bijna, er moet nog één ding gebeuren. Om de vijver op te starten voeg je vijverbacteriën toe aan het water. Deze miniorganismes hechten zich graag aan vijversubstraat en tussen de wortels van vijverplanten, en helpen mee om het water in de vijver helder te krijgen én te houden. Ze werken samen met de waterplanten in jouw vijver waardoor algengroei wordt voorkomen. Voor een kleine vijver gebruik je per m3 (1000 liter) water 2 blokjes Clear-Zyme in blisterverpakking. Heb je een grotere vijver in de tuin, adviseert Simon het zelf ontwikkelde Bacta Clear. Een literfles is goed voor vijvers tot 20.000 liter water.

In de vijver heb je vier groepen waterplanten nodig die het water in biologisch evenwicht brengen


Vijverplanten pakketten

100% biologische gekweekt en alleen winterharde soorten


Wat heb je nodig voor het inrichten van je vijver

Kies voor inheemse waterplanten die passen bij de grootte van de vijver en zorg voor voldoende variatie in hoogte en structuur. Planten zorgen voor zuurstof en filteren het water. Plaats planten ook op verschillende diepten in de vijver, zodat ze de verschillende leefgebieden van vissen en andere dieren nabootsen. Voeg wat stenen en hout toe aan de vijver. Dit zorgt voor schuilplaatsen en schaduw voor de vissen en andere dieren in de vijver. Vul de vijver met schoon water. Laat het water vervolgens een paar dagen staan voordat je vissen of andere dieren toevoegt, zodat het water zich kan stabiliseren.

Van der Velde Waterplanten

Grote vijver aanleggen of inrichten?

Simons consult gaat je minimaal € 1.000,- besparen

Alles over de vijver inrichten

Tips hoe jij het hele jaar van een heldere vijver kunt genieten

Veelgestelde vragen over vijver inrichten

Een vijver inrichten is een leuke klus. We raden aan om in stappen te werken, te beginnen bij de bodem. Is de vijverfolie gelegd of ligt de voorgevormde vijver op zijn plaats? Volg dan deze stappen:

  1. Voeg 4 cm vijversubstraat toe, stenen korrels waar bacteriën zich aan hechten.
  2. Laat een klein laagje water in de vijver lopen.
  3. Plant zuurstofplanten, waterlelies, moerasplanten en waterplanten. Elke plant heeft zijn eigen gewenste zone ofwel diepte waarop ze tot een optimale groei en bloei zal komen; let hierop bij het planten. Op onze verpakkingen staat aangegeven wat de juiste diepte voor de vijverplanten is.
  4. Vul het substraat aan tot ongeveer 8 cm en kijk of je de mandjes met waterplanten goed hierin hebt vastgezet.
  5. Vul nu pas de vijver met water tot het gewenste niveau.
  6. Voeg als laatste een dosis vijverbacteriën toe om je vijver snel in goede balans te laten komen. Ook drijfplanten kun je nu in de vijver laten.

Meer tips lees je in Simons vijver beplantingsplan.

Een vijver die zichzelf in biologisch evenwicht weet te houden, ontbreekt het niet aan alle benodigde   plantgroepen.

  • Zuurstofplanten: de belangrijkste plantgroep die CO2 uit het water opneemt en zuurstof afgeeft aan het water. Ze groeien onder het wateroppervlak.
  • Waterlelies: ze zijn niet alleen een prachtige aanwinst voor je vijver, maar ook heel nuttig. Dieren gebruiken waterlelies als schuilplaats en de grote balderen vangen warmte van de zon op zodat het water koeler blijft. Dit gaat algengroei tegen.
  • Moerasplanten: in de ondiepere moeraszone staan planten die graag natte voeten hebben. De sterke wortels van deze planten leveren een flinke bijdrage aan de vijver door het water te filteren.
  • Waterplanten: ook dit zijn waterzuiveraars die in de vijver niet mogen ontbreken. Met hun wortelgestel maken ze het water vrij van afvalstoffen.
  • Drijfplanten: deze toevoeging van planten helpt je om zon en algen te weren en daarbij vervullen ze een mooie sierwaarde van je vijver.

Een natuurlijke vijver is groot en bevat geen vijverfolie. Heb of wil je een vijver in de tuin die op natuurlijke wijze gezond blijft? Dan heb je het over een biologische plantenvijver. Planten die goed passen zijn in de ondiepere gedeelten snoekkruid en gele lis, en onder water plaats je het beste een flinke hoeveelheid zuurstofplanten zoals krabbenscheer, waterpest of hoornblad. Deze zorgen dat het zuurstofgehalte in het water op peil blijft. Ook een mooie waterlelie is een aanwinst voor jouw plantenvijver. Lees meer over een biologische plantenvijver.

Wil je vissen in de vijver houden dan dient het diepste punt op minimaal -80 cm te liggen. Dieper mag altijd. Op deze diepte kunnen de vissen in alle rust overwinteren en in de warme zomermaanden naar de bodem afdalen voor koeler water. Lees alles over het houden van vissen in de vijver.


Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.
VrijblijvenVijverAdvies
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB
Doe de GRATIS vijver check
Hulp bij je vijver nodig?
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen
Hulp bij je vijver nodig?
Doe de GRATIS vijver check
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen