Plantenfilter4 voordelen van een plantenfilter in de vijver

vijver zonder pomo

Geen pomp nodig

Het is een natuurlijk filter met planten en bacteriën, dat een pomp of filter overbodig maakt.

Zuivert het water

De wortels en het blad van de vijverplanten nemen afvalstoffen uit het water op.

Voorkomt algen groei

Voorkomt algengroei

Het water zal minder snel opwarmen, waardoor er minder tot geen algengroei zal ontstaan.

100% natuurlijk

Het is een natuurlijk filter waarbij planten en bacteriën zorgen voor de filtering van het water.Onze best verkochte plantenfilter planten

Advies voor een natuurlijk moerasplantenfilter


Plantenfilter kopen

Een plantenfilter is een natuurlijk filter, waarbij de planten zelf het water zuiveren zonder gebruik van een pomp. De samenwerking van bepaalde plantensoorten en vijverbacteriën zorgt ervoor dat er schadelijke stoffen uit het water worden afgebroken en dat het vijverwater wordt gezuiverd. Voor een optimale filtering bieden wij speciaal samengestelde plantenfilter pakketten aan. 

Bekijk al onze plantenfilter planten en krijg deze geleverd uit eigen waterplantenkwekerij.

Helofytenfilter vijver

Een helofyt is een vaste of tweejarige plant waarvan alleen de onder water zittende knoppen in de winter overleven; alles boven het wateroppervlak sterft af. Wanneer een helofyt te diep onder de waterspiegel staat, kan hij afsterven door gebrek aan zonlicht. Bekende helofyten die gebruikt kunnen worden als helofytenfilter, zijn bijvoorbeeld: gele lis, kalmoes en lisdodde. In een juiste samenstelling zorgen helofyten voor een zeer goede zuivering van het vijverwater.

Plantenfilters voor de vijver maken

Een goed plantenfilter is een combinatie van de juiste soorten en hoeveelheid vijverplanten. Voor een optimale zuivering gebruik je het juiste vijversubstraat (zodat de planten goed aan en in het substraat kunnen hechten) en voeg je zuurstofplanten toe, zoals hoornblad, krabbenscheer en waterpest. Leer alles over een plantenfilter in de vijver.

Biologische moerasfilter vijver

Een plantenfilter of moerasfilter is een natuurlijk filter waar planten en bacteriën zorgen voor de filtering van het water. Sommige planten zijn helophyten, d.w.z. vaste planten waar alleen de knoppen onder water tijdens de winter overleven.

Een biologische vijver of natuurvijver vergt weinig onderhoud en belast het milieu minimaal. Dit komt doordat pompen en filters hierin overbodig zijn, want de waterplanten zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Een biologische vijver is een prettige plek voor insecten en amfibieën.

Natuurlijk filter zelf bouwen in de vijver

Bij het bouwen van een natuurlijk filter zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Als eerste de plek waar je de vijver aanleggen gaat. Planten groeien het beste op een zonnige plek. Om het water niet te veel op te laten warmen zijn waterlelies een uitstekende oplossing. Het grote blad van de waterlelie zorgt ervoor dat de zon minder kans krijgt om de watertemperatuur extreem te verhogen. Tevens zorgt het blad voor een goede schuilplaats voor het onderwaterleven. Ten tweede is de vijverdiepte belangrijk. Zorg voor een diepte van minimaal -80 cm, zodat vissen de mogelijkheid krijgen om te overwinteren. Ten derde is een bodem van het juiste substraat belangrijk. In dit substraat kunnen bacteriën groeien die het water zuiveren en planten kunnen zich makkelijk hechten in en aan een bodem van substraat. Bij alle vijver pakketten is een juiste samenstelling planten en het juiste substraat inbegrepen.

Helder water zonder filterpomp

Een vijver kan helder en in balans blijven zonder pomp of filter, wanneer de juiste samenstelling planten in de vijver aanwezig is. Deze planten zorgen er samen met bacteriën voor dat het water gezuiverd wordt van schadelijke stoffen en helder en gezond blijft.

Lees meer over een vijver zonder pomp.

Een plantenfilter of helofytenfilter zorgt ervoor dat het water wordt gefilterd. Planten vervoeren zuurstof naar de wortels, waar het water zuurstofarmer is. Door de toevoer van zuurstof kunnen bacteriën die zich onderaan de stengels bevinden, goed groeien. Deze bacteriën zorgen ervoor dat het water wordt gezuiverd van schadelijke stoffen. Moerasplanten nemen afvalstoffen zoals nitraat en nitriet op uit het water, waardoor het water wordt gezuiverd.

Voor een biologische vijver is het belangrijk om een goede moeraszone aan te leggen. De meeste waterplanten groeien goed in een diepte tot -20 cm. Het is belangrijk om een grote moeraszone te maken. Hoe groter de zone, hoe beter het water wordt gefilterd. Behalve de grootte van de zone is ook de samenstelling van de planten belangrijk, denk hierbij aan moerasplanten, zuurstofplanten en waterlelies.

Graaf een filtergedeelte en leg daar de vijverfolie in. Breng vervolgens een laag substraat aan van ongeveer 10 cm. Hierin kunnen de moerasplanten worden aangeplant. Gebruik voldoende planten, dan heb je genoeg aan dit natuurlijke filter. Zet de planten daarna vast met nog een laag substraat van ongeveer 10 cm. Plaats als laatste de drijvende zuurstofplanten, die zorgen er bovendien voor dat de zon uit het water wordt gehouden. Hierdoor warmt het water minder op en wordt algengroei afgeremd. Lees alle uitleg om een plantenfilter te maken.

De afmeting van een plantenfilter kan het best zo groot mogelijk zijn. Want hoe groter de plantenfilter, hoe beter de filtering en hoe minder zwaar het water wordt belast.

Een goed plantenfilter is ongeveer -40 cm diep. De meeste waterplanten groeien goed op -20 cm diepte.

De top 6 beste planten voor een natuurlijke vijverfilter zijn wat ons betreft: gele lis, kalmoes, watermunt, dwerglisdodde, naaldkruid en aarvederkruid. Deze planten zijn bij ons ook te bestellen als compleet pakket, een plantenfiltermix van 64 planten, speciaal samengesteld voor een optimale filtering en helder water.

Dit is afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar zullen planten snel groeien en in de loop van de zomer neemt de groei af. Wij houden bij onze speciaal samengestelde plantenfilter pakketten rekening met ongeveer 16 planten per m2.

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
Ontvang 10% korting
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB