Mini vijver maken | Maak zelf je eigen minivijver in deze 5 eenvoudige stappen!
Je hebt alle informatie over wat het hebben van een mini vijver inhoud en je hebt ervoor gekozen om er zelf een aan te maken in de tuin of op je balkon… Maar welke stappen moet je volgen om tot een mooi resultaat te komen? In dit blog benoem ik stap voor stap hoe jij jouw eigen minivijver maakt!
Alles dat je nodig hebt om een mini vijver te maken
- Bak of pot om jouw mini vijver in te maken
- Vijvermand om de planten voor jouw mini vijver in te zetten
- Vijverplanten klei en vijverpotgrond om de vijverplanten in te zetten
- Vijvergrind om de bodem van de vijver mee te bedekken
- Vijverplanten om in jouw mini vijver te plaatsen
- Vijverbacteriën om het water van jouw mini vijver gezond te houden
- En natuurlijk water om de bak of pot van jouw mini vijver mee te vullen
Koop je liever niet al deze producten los maar in een handig pakket speciaal ontworpen voor de minivijver? Neem dan een kijkje tussen onze mini vijver sets hieronder…
Minivijver sets
Mini vijver maken stappenplan
Stap 1: Kies een bak of pot voor jouw mini vijver
Kies een bak of pot uit die jij mooi vindt voor jouw mini vijver. Let er wel op dat deze bak of pot ongeveer 1 vierkante groot is en minimaal 20 centimeter diep zodat de waterplanten voldoende plek hebben om te groeien en bloeien.
Stap 2: Kies de locatie voor jouw mini vijver uit
Je kan jouw mini vijver of terrasvijver op diverse plekken neerzetten, bijvoorbeeld in de tuin, op het terras of op het balkon. Maar om het meeste plezier aan de mini vijver te kunnen beleven is het belangrijk om de vijver op een plek neer te zetten waar jij het vijvertje vaak ziet! Het is belangrijk om er bij stil te staan dat de mini vijver maar een kleine en ondiepe waterbron is, hierdoor kan er bij hoge temperaturen in de zomermaanden door de weerkaatsing van de zon vijver alg ontstaan op het water van de vijver. Ook kan het water in de vijver door de warmte verdampen, dus om dit te voorkomen… Verplaats de mini vijver in de warme zomermaanden naar een minder zonnige plek.
Stap 3: Maak eventueel hoogteverschillen in jouw mini vijver
Maak indien je dit leuk vindt hoogteverschillen in de minivijver met behulp van stenen die je op de bodem van het vijvertje legt. Op deze manier kun je je waterplanten op verschillende hoogtes in de vijver plaatsen, veel mensen vinden dat dit een leuk en speels effect geeft aan het vijvertje.
Mini Vijver Voordeel Sets
Stap 4: Kies waterplanten uit voor jouw mini vijver
Veel mensen die kiezen voor een mini vijver weten niet goed welke planten geschikt zijn voor het vijvertje… Hierom is het een echte aanrader om te kiezen voor een vijverplanten pakket. Hier zit namelijk al alles in wat je nodig hebt!
Stap 5: Richt jouw mini vijver in
Verdeel het vijvergrind gelijkmatig over de bodem van jouw mini vijver. Wanneer je hiermee klaar bent is het tijd om de vijverplanten klei en de vijverpotgrond met elkaar te vermengen in een vijvermandje. Hierna ga je de waterplanten in dit vijvermandje met klei en potgrond plaatsen en plaats je het ingerichte vijvermandje op de bodem van de vijver. Vervolgens vul je de mini vijver tot net onder de rand met water, zorg dat het vijvermandje minimaal 20 centimeter onder het water ligt. Al deze benodigdheden zitten in de starterkit: minivijver pakket, dit scheelt je een heleboel tijd en moeite!
Vijver bacteriën in de vijver
Het toevoegen van bacteriën aan de vijver is belangrijk om de het vijverwater en de planten en dieren in de vijver gezond te houden. Voornamelijk is dit belangrijk bij grote vijvers, maar ook voor kleinere vijvers is het belangrijk om in het voorjaar en in het najaar bacteriën toe te voegen. Vijver bacteriën zitten niet standaard bij het minivijver pakket, dit kan los aangeschaft worden.
BactaClear vijver bacteriën
Veelgestelde vragen over minivijvers
Een minivijver is zoals de naam al zegt een kleine vijver. Toch is het belangrijk dat je mini vijver niet te mini is… de waterplanten hebben namelijk wel ruimte nodig om te kunnen groeien. Wanneer je een minivijver set koopt is het belangrijk dat je mini vijver minimaal 1 meter bij 1 meter is en minimaal 20 centimeter diep.
Een minivijver kan bijna overal geplaatst worden; op het balkon, in de tuin, op het terras… het maakt allemaal niet uit, zolang je minivijver maar niet in de volle zon staat.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot