Kikkers | Hoe krijg ik de groene kikker en bruine kikker in de vijver?
Kikkers in de vijver, veel mensen vinden dit een echte aanwinst voor het oog! Kikkers brengen namelijk leven in de vijver wat een mooie situatie creëert om naar je kijken als vijver eigenaar. Maar hoe krijg je nou eigenlijk kikkers in de vijver? Ik vertel je er in dit blog alles over!
Wat is een kikker?
Een kikker is een soort amfibie die bekend staat om zijn schelle, hoge kikkergeluid en zijn vermogen om zowel in het water als op het land te leven. Hierdoor kunnen ze zich aan een verscheidenheid aan leefomgevingen aanpassen. Kikkers hebben lange achterpoten die geschikt zijn voor het zwemmen en springen, en hun huid is bedekt met klieren die giftige stoffen afscheiden om hen te beschermen tegen roofdieren. Kikkers zijn ook belangrijk voor het milieu, omdat ze een centrale rol spelen in het voedselweb en helpen bij het beheersen van insectenpopulaties.
Hoe ziet de bruine kikker eruit?
Het verschil tussen de bruine kikker en de groene kikker zit hem voornamelijk in de bek en natuurlijk in de kleur. De bruine kikkers hebben een brede en stompe bek, de ogen van deze kikker staan ver uit elkaar en de kikker is natuurlijk bruin van kleur met donkere vlekken en een lichtgekleurde buik. Het kan voorkomen dat de bruine kikker een andere kleur bruin heeft, bijvoorbeeld geelbruin, roodbruin of zelfs grijsbruin. De bruine kikker wordt gemiddeld tussen de 7-9 centimeter lang, maar het kan wel eens voorkomen dat de kikker een lengte van 11 centimeter bereikt. Dit zijn dan meestal de vrouwtjes, die worden namelijk groter dan de mannetjes.
Waar woont de bruine kikker graag?
De leefomgeving van de bruine kikker is afhankelijk van de soort. Sommige soorten bruine kikkers leven in vochtige bossen, moerassen of rivieroevers, terwijl andere soorten zich aanpassen aan drogere omgevingen zoals graslanden of landbouwgebieden. In het algemeen houden bruine kikkers van omgevingen met voldoende waterbronnen en beschutting, waar ze zich kunnen verstoppen voor roofdieren en kunnen jagen op hun prooi.
Hoe ziet de groene kikker eruit?
Een groene kikker is meestal bedekt met een glanzende, groene huid. Soms hebben ze ook andere kleuren, zoals geel of bruin, en hebben ze donkere vlekken of strepen op hun rug. Hun ogen zijn groot en staan opgesteld aan de zijkant van hun hoofd, wat hen een brede blikveld geeft. Groene kikkers hebben ook lange, stevige achterpoten en vingers die voorzien zijn van zuignappen, wat hen helpt bij het springen en klimmen. Ze kunnen 11-12 centimeter lang worden, ze worden dus gemiddeld gezien groter dan de bruine kikker.
Waar woont de groene kikker graag?
De leefomgeving van de groene kikker is vaak moerassig, vochtig of bosachtig. Ze houden van omgevingen met veel water en beschutting, zodat ze zich kunnen verstoppen voor roofdieren en kunnen jagen op hun prooi. Groene kikkers komen ook voor in tuinen, parken en andere omgevingen waar waterbronnen aanwezig zijn. Ze kunnen zich aanpassen aan veranderende omgevingsfactoren, zoals temperatuur- en waterniveau wijzigingen.
Wat eten kikkers?
Kikkers eten voornamelijk insecten, spinnen, wormen en soms kleine zoogdieren, reptielen, amfibieën en vissen. De specifieke eetwensen van kikkers zijn afhankelijk van hun leeftijd, grootte en soort. Jonge kikkers eten vooral kleinere insecten, terwijl volwassen kikkers vaak grotere prooien eten. Sommige kikkers hebben zelfs speciale aangepaste monddelen en tongen waardoor ze snel bewegende prooien kunnen vangen!
Wat eten kikkervisjes?
Wanneer je kikkers in de vijver hebt is de kans groot dat je in het voorjaar ook te maken gaat hebben met kikkervisjes in kikkerdril. Maar wat zijn kikkervisjes nou eigenlijk en wat eten ze. Kikkervisjes zijn de larven, dus de eitjes van de kikker. Kikkervisjes eten voornamelijk kleine waterdiertjes, zoals waterinsecten, wormen en kleine visjes.
Waterplanten voor de vijver
Hoe krijg ik de bruine kikker en groene kikker in mijn vijver?
Eigenlijk hebben de bruine kikker en de groene kikker dezelfde soort wensen als het aankomt op de leefomgeving. Ze hebben allebei behoefte aan een omgeving met voldoende water, dus wanneer je kikkers in de vijver wilt is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort vijver je neemt. Verder houden kikkers van bosrijke omgevingen, dit kan je in je vijver bereiken door voldoende vijverplanten in de vijver te plaatsen. Kikkers kunnen zich makkelijk aanpassen aan schommelingen in de temperatuur en het peil van het vijverwater. Maar stabiele waterwaarden vinden zij wel prettig, dit zijn de: KH-waarde, PH-waarde en GH-waarde. Deze waterwaarden kan je stabiel houden met behulp van zuurstofplanten en moerasplanten, maar natuurlijk ook door een juiste aanleg van je vijver. Dit begint al bij de start, dus substraat plaatsen en vijverbacterien toevoegen. Wanneer dit allemaal in orde is zullen de kikkers vanzelf komen!
Substraat en BactaClear voor de aanleg van de vijver
Veelgestelde vragen over kikkers
Er bestaan veel verschillende soorten kikkers, maar de meest bekende kikkers zijn de: ‘’Bastaardkikkers, Poelkikker, Meerkikker, Heikikker, Boomkikker’’.
Kikkers houden een winterslaap, hierom is het belangrijk dat de slaapplek van de kikker beschut is. Kikkers slapen graag op de bodem van de vijver tussen het slib en de modder, hier voelen zij zich veilig.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot